Skincare Basics: De verschillende huidtypes

Weten wat voor type huid je hebt is  de eerste stap op weg naar een mooie huid. Elk type heeft zijn sterke en zwakke punten en hebben verschillende behoeftes. Je huidtype hangt voor het grootste gedeelte af van je genen, niks aan te veranderen dus. Aan de conditie van je huid valt gelukkig wel te sleutelen. De conditie van je huid wordt voornamelijk beïnvloed door je levensstijl, (eet je gezond?, beweeg je genoeg?) en door de producten die je gebruikt (of juist niet) om je gezichtshuid te verzorgen.

Het is heel makkelijk om je te vergissen in je huidtype, ik heb bijvoorbeeld jaren gedacht dat ik een droge huid had. Ik had na het wassen een trekkerige huid, en omdat trekkerige huid 1 van de kenmerken is van een droge huid gebruikte ik dus ook producten voor een droge huid. Het droge,trekkerige gevoel kwam omdat ik een facewash gebruikte die veel te krachtig was.  Je kan begrijpen dat de acne op mijn voorhoofd hier niet bepaald blij mee was.

In het algemeen worden er 4 huidtypes erkend:

droge-huid

credit

Droog – de droge huid voelt in het algemeen, je raadt het haast al , droog aan. De huid heeft een fijne textuur en kan door guur weer al snel vervellen of rood aanzien. Droge huid oogt snel dof, rimpels zijn eerder te zien en is makkelijk geïrriteerd.

Gecombineerd –  gecombineerde huid heeft vaak last van een vette t-zone, (voorhoofd, neus) en droge wangen/ogen. In de t-zone is de huid geneigd acne te ontwikkelen. Door deze verschillende zones op je gezicht heeft je huid dus verschillende soorten verzorging nodig.

vette-huid

credit

Vet –  in tegenstelling tot de gecombineerde huid heeft de vette huid geen last van droge zones op de wangen of rond de ogen. De vette huid glimt en  heeft vaak vergrootte poriën.  And last but not least heeft de vette huid ook nog vaker last van acne. 1 lichtpuntje, door de overmatige sebumproductie blijft je huid langer soepel en al je minder snel tekenen van veroudering vertonen. De meeste gekleurde vrouwen hebben een vette huid, vandaar de opmerking black don’t crack 😉

Normaal –  gefeliciteerd, jij hebt de minst problematische huid van de 4. Je huid voelt niet droog aan, je huid heeft een gezonde glans  en aan huidverzorging hoef jij niet al te veel te doen.  De normale huid raakt doorgaans niet geïrriteerd, dus je kan lekker veel verschillende producten proberen zonder dat jouw huid hier negatief op reageert.

Hoe weet ik welke type ik ben ? – Om erachter te komen welk type jij bent kan je een simpele, maar wat tijdrovende test verrichten. Je hebt niet veel nodig, alleen een spiegel en wat geduld. Om de test uit te voeren is het beter om even binnen te blijven, zo weet je zeker dat wat je aan het einde van de dag op je gezicht ziet ook echt komt van je huid zelf en niet door iets van buitenaf. Om te beginnen was je ’s ochtends je gezicht met de mildste reiniger die je hebt, en verder hoef je helemaal niks te doen ! Geen toners, cremetjes etc. Aan het einde van de dag kan je als je dit lijstje onthoud, als het goed zien  en voelen wat voor huidtype jij hebt.

<3, Graciëlla

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s